Saturday, January 5, 2013

Kuidas Elevant roosaks sai

Ühel kaunil päeval... Elas kord...
PolygonTeater on väike koht keset suurt linna, kus aeg käib teistmoodi. Nii väike, vahetu ja iseelav, et sel kevadel täitub esimesed viis aastat, mil riigi regulaarse toetuseta on ca 10 000 vaatajani jõudnud ikkagi 8 täispikka omanäolist ja heal tasemel profilavastust teatris ja neli õppelavastust TeatriPolygoni Stuudios. Autorite ja koosluste nimekiri on meie arvates piisavalt viisakas ja tõsiseltvõetav. Publiku- ja kolleegihinnang samuti. Esimene lavastus jõudis vaatajani sügisel 2008, selleks oli K. Smedsi "Külmapildid". Lavastaja oli kohanud Kristianit Berliinis kümme aastat tagasi...

PolygonTeater on nii väike koht, et meil pole ühtki palgalist töökohta. Sellest tulebki, et mõni isik on saanud mitu ametit. Seega- nii nagu maailmas ja kosmoses asjad ikka käivad ootamatuid radu ja vahel ka tagurpidi- juhtus seegi kord. Tõsi, hoolimata asjade kummalisest viisist kulgeda, jõuavad nad siiski sinna, kuhu määratud. Nimelt tekkis allakirjutanud teatrijuhil ühel päeval mõte hakata ringi vaatama uue turunuduse- ja teavituse-inimese järele ja kogukond nagu Polygon omamoodi on, vaatas ta kõigepealt ringi tuttavate kaasamõtlejate hulgas. Ja jõudis otsapidi Drakadeemia juurde. Kus kommunikeerijana tegus Piret Jaaks. Soovitati temaga suhelda. Räägitud juttudest koorus välja mitugi selget ühisnägemust.

Samal ajal jõudis allakirjutanud pealavastaja uue teksti otsingul arusaamani, et Polygon läheb selgelt kodu-Eestis isekirjutatud tekstide rada- ainult nõnda püsib me mõte värske ja sõnum saab selline, mis maailma kajab. Ja on võimalik vormida see vastavalt tundele, sõna otseses mõttes "lugu tellida" Nagu Tõnis Mägi- kui ei saa kodustest asjadest aru, pole suures ilmas asja kaasa rääkida. Ja varasem kogemus kinnitas seda. Allakirjutanud lavastaja juhatas kümme aastat Raadioteatrit ja osales igal võimalikul moel 90ndate alguses eesti omadramaturgia arendamisel nõu ja jõuga. Sattus isegi kahel korral Eesti Teatriagentuuri korraldatava Eesti Näidendivõistluse źüriisse ja on ennegi lavastanud sealt pärit tekste nii kuuldemänguks kui lavale.
Seekord aga ei olnud ta millegipärast veel jõudnud avada kaustu ETAst saadetud värskete võistlusnäidendite  tekstidega. Nüüd kui teatrijuht jõudis kohtumiseni Drakadeemia kommunikatsioonijuhi Piret Jaaksiga, luges pealavastaja kiirelt enne läbi Eesti Näidendivõistluse võidutöö autori Piret Jaaksi "Näha roosat elevanti". Luges läbi ja hoidis peale kolme esimese stseeni läbilugemist... end väga rea peal, et aru saada, milleks sellist lugu tarvis on, rääkimata- miks selline lugu pärjati.
Ja siis luges loo lõpuni. Villeroy ja Boch, ma ütlen.

Mis sai Polygoni teatrijuhi kohtumisest Drakadeemia kommunikatsioonijuhiga, sellest teine kord. Mis sai pealavastaja kohtumisest autori Piret Jaaksiga, sellest kõigepealt siin blogis autori, kujundaja ja lavastajaja kirja kaudu ning vaadata saab seda alates 2. veebruarist kell 19 Polygoni Amfiteatris, Rävala 8. Loetud kordi, nagu Polygonil kombeks. Ahjaa- väikesel kohal Polygonil on nüüd oma koht keset suurt linna- Amfiteater.

tervitades kauni aasta alguses
Tamur Tohver
teatrijuht

No comments:

Post a Comment